Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Πρόταση ΑΤΕ-ΕΚΑ για απεργιακή κινητοποίηση


Πρόταση για πρόγραμμα δράσης με κορύφωση 24ωρη απεργία στις 7 Ιούλη που κατατέθηκε στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Α. στη συνεδρίασή του της 16 Ιούνη. Απορρίφθηκε από τις άλλες παρατάξεις.  

Κεντρικά μέτωπα της περιόδου: ανεργία, απολύσεις, εισόδημα, δημόσια υγεία. Πρέπει να διαμορφώσουμε την αιτηματολογία μας έτσι ώστε να διασφαλίζουμε ότι πραγματικά θα πληρώσει το κεφάλαιο, ότι μέσα από τα μέτρα που προτείνουμε θα μεταβληθεί ουσιαστικά ο συσχετισμός των δυνάμεων υπέρ της εργατικής τάξης. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, τα αιτήματα για την Υγεία πρέπει να έχουν κεντρική θέση. 


Άρα:
·        Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ΠΝΠ.
·        Απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών test για κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Διενέργεια test απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.
·        Επίταξη των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό. Επίταξη ΤΩΡΑ των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών του ιδιωτικού τομέα της υγείας και εργατικός – κοινωνικός έλεγχος στον τομέα της υγείας.
·        Να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ερευνητικής εργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η δημόσια ιδιοκτησία στα αποτελέσματά της.
·        Να οργανωθεί από το κράτος με δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο η παραγωγή όλων των αναγκαίων ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
·        Να παταχτεί η αισχροκέρδεια σε όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης. Να διανεμηθούν δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά.
·        Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις οικογένειές τους. Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών και μεταφορά τους στα αστικά κέντρα σε σπίτια και ολιγομελείς δομές διαβίωσης για την προστασία όλων. Ελευθερία, στέγαση, προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών.
·        Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών προκειμένου να προφυλαχτεί η υγεία των εγκλείστων και των εργαζομένων.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
·        Να κηρυχτούν υποχρεωτικές όλες οι ΣΣΕ εδώ και τώρα. Να επεκταθεί υποχρεωτικά η ισχύς όσον έληξαν μέχρι να υπογραφτούν καινούργιες στην θέση τους.
·        Απαγόρευση των απολύσεων. Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις, και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν από το μήνα Μάρτη. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης τους. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο όλων των επιχειρήσεων που απολύουν.
·        Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Χορήγηση δωρεάν από τους εργοδότες κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) και επίβλεψη της ορθής χρήσης.
·        Επίδομα ανεργίας για όλους τις/τους άνεργες/ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
·        Για τους/τις άνεργους/άνεργες απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων
·        Όλες οι προστατευτικές διατάξεις να ισχύουν και για τις συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και για του/τις αυτοαπασχολούμενους/νες
·        Έκτακτη φορολογία στο κεφάλαιο και στο συσσωρευμένο πλούτο για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών αναγκών. Παύση πληρωμών – διαγραφή του χρέους, ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου και των περιορισμών ΕΕ, όχι στα εξοπλιστικά.


Προτείνουμε λοιπόν το παρακάτω πρόγραμμα:
Απόφαση του ΕΚΑ για 24ωρη απεργία στις 7 του Ιούλη με το σύνολο των θεμάτων και των αιτημάτων.
Κάλεσμα από το ΕΚΑ σύσκεψης Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 20/6 για την προοπτική να πάρει η κινητοποίηση πανελλαδικά χαρακτηριστικά.
Κάλεσμα πρώτης σύσκεψης πρωτοβάθμιων σωματείων μελών του ΕΚΑ την Πέμπτη 25/6 για προετοιμασία της απεργίας.
Κάλεσμα δεύτερης σύσκεψης πρωτοβάθμιων σωματείων μελών του ΕΚΑ την Πέμπτη 2/7 για προετοιμασία της απεργίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου