Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Προτάσεις της ΑΤΕ-ΕΚΑ στο Δ.Σ. του ΕΚΑ 5-3-2020


Κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 8 του Μάρτη
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Για άλλη μια φορά εφέτος η 8 του Μάρτη θα τιμηθεί από το φεμινιστικό κίνημα τα κοινωνικά κινήματα και το εργατικό κίνημα με παγκόσμια απεργιακή δράση.
 
Η παγκόσμια φεμινιστική απεργία, απεργία στην δουλεία και στο σπίτι έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία να συνενώνει το σύγχρονο, μαχητικό, φεμινιστικό κίνημα με τους εργατικούς αγώνες, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Χιλή και αλλού.
Στην Ελλάδα της κρίσης, η επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις έχει δημιουργήσει ένα τοπίο ανεργίας, επισφάλειας, ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας, με ευθύνη των πολιτικών των διαδοχικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών. Μια εγκυμοσύνη, ακόμα και πιθανολογούμενη, αποτελεί αιτία εργασιακής διάκρισης ή και απόλυσης και το δικαίωμα στη μητρότητα - γονεϊκότητα όχι μόνο δεν προστατεύεται στις νέες εργασιακές συνθήκες αλλά ακόμα και τιμωρείται, την ώρα που μπαίνει στο στόχαστρο έως και η νομιμότητα της έκτρωσης. Η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας οδηγεί στην ανάληψη των ευθυνών της φροντίδας ατομικά, κυρίως από τις γυναίκες.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί επιπλέον όλων αυτών και κάθε νέο-σκοταδιστικό ιδεολόγημα που αμφισβητεί τον έλεγχο της ζωής και του σώματος των γυναικών, ενάντια και σε ότι ξεφεύγει από την ετεροκανονικότητα, ενώ και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απολύτως συνυπεύθυνη για το σημερινό εργασιακό τοπίο ζούγκλας, προωθούσε την αλλαγή προς το χειρότερο του Ποινικού Κώδικα για τον βιασμό, πριν αναγκαστεί να αναδιπλωθεί από τις πιέσεις του κινήματος.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι απαραίτητο το Ε.Κ.Α. να υιοθετήσει την παγκόσμια φεμινιστική απεργία κηρύσσοντας 24ωρη απεργία στις 8 του Μάρτη, όχι μόνο για να μπορέσουν να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που θα γίνουν εκείνη την ημέρα όλες και όλοι, όσες και όσοι εργάζονται την Κυριακή, αλλά και για να δείξει η εργατική τάξη, η τάξη που έχει την δυνατότητα και το καθήκον να ηγείται όλων των απελευθερωτικών προσπαθειών ότι αγκαλίζει τον αγώνα ενάντια στην διπλή εκμετάλλευση και καταπίεση των γυναικών.
Κήρυξη 24ωρης παναττικής απεργίας στις 19 του Μάρτη
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Στις 19 του Μάρτη διοργανώνεται στην Αθήνα 24ωρη διακλαδική απεργία με συντονισμό στην βάση από τα Σωματεία:
- Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
– Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
– Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
– Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΣΒΕΜΚΟ)
– Σωματείο Εργαζόμενων στα Public
– Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις
– Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος
– Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής
– Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (ΣΣΜ)

-Επίσης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει αποφασίσει μέσα από τη Γενική του Συνέλευση για συμμετοχή στην απεργία στις 19 του Μάρτη.
Επιπλέων σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της όλης διεργασίας συντονισμού των Σωματείων συμμετέχουν με συλλογική απόφαση και τα ακόλουθα σωματεία:
Από Θεσσαλονίκη:
– Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)
– Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας
– Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Νομού Θεσσαλονίκης
Από Ιωάννινα:
– Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ)
Κεντρικές διεκδικήσεις του συντονισμού είναι:
-Ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και για αυξήσεις σε μισθούς και αμοιβές.
-Η μάχη ενάντια σε κεφάλαιο και κράτος για την ευθύνη τους για τα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα».
-Η πάλη ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία και ενάντια στην καταστολή, ποινικοποίηση και κατατρομοκράτηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης.
-Η εναντίωση στη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, στη μη καταβολή δεδουλευμένων, στη μη προστασία των εργαζόμενων μητέρων και στις σεξιστικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας.
-Η εναντίωση στην εργασιακή επισφάλεια και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου
-Η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή εργασία

Πιστεύουμε ότι η ίδια η μορφή της διακλαδικής απεργίας, εντάσσεται απόλυτα στην φύση και στους σκοπούς του ΕΚΑ, που σαν συνδικάτο πόλης έχει σαν στόχο την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της ενότητας της εργατικής τάξης και την ανάδειξη του ενιαίου χαρακτήρα των εργατικών συμφερόντων, ξεπερνώντας τους φραγμούς και τα εμπόδια που μπορεί να βάζουν τα κλαδικά ή εργοστασιακά τείχη και οι ιδιαιτερότητες των επιμέρους εργασιακών χώρων.
Προτείνουμε λοιπόν να δώσει το ΕΚΑ παναττικό χαρακτήρα στην διακλαδική απεργία, κηρύσσοντας 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 19 του Μάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου