Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Ενημέρωση από τη συνάντηση των παρεμβάσεων – συσπειρώσεων – κινήσεων και εργατικών σχημάτων 24-2-2014

Τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στο ΕΜΠ η σύσκεψη των εργατικών σχημάτων σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ, έπειτα από πρόσκληση των σχημάτων Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο ΕΚΑ, ΑΣΕ ΟΤΕ, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, ΕΑΣ ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ και Πρόταση Προοπτικής Εθνικής Τράπεζας. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, εκτός από τα 5 σχήματα των διοργανωτών, η Πρωτοβουλία Οικοδόμων, η Ταξική Ενότητα Φαρμάκου, συνδικαλιστές από το χώρο του βιβλίου, των ΜΜΕ, των τηλεπικοινωνιών, την ΗΔΙΚΑ, τo ΣΕΦΚ, το αεροδρόμιο, τον κλάδο του μετάλλου, την ιδιωτική υγεία και τους λιθογράφους.  
Κοινή ήταν η εκτίμηση όλων ότι κυβέρνηση και Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ & ΔΝΤ) συνεχίζουν και θα εντείνουν την επίθεση στην εργατική τάξη. Τα μέτρα που παίρνονται από το κεφάλαιο είναι βαθειά ταξικά και με αυτή την αντεργατική επίθεση η αστική τάξη επιχειρεί να αντιμετωπίσει την εφιαλτική κρίση που δημιούργησε,  ενώ συνοδεύονται ταυτόχρονα από ένα πλέγμα κρατικής καταστολής, αυταρχισμού και διώξεων αγωνιστών εργατών. Αναιρούνται κατακτήσεις δεκαετιών και επιβάλλουν ένα καθεστώς υπερεκμετάλλευσης, εργοδοτικής ασυδοσίας, ξεπουλήματος τα δημόσιας περιουσίας, κατάργησης κάθε κοινωνικής παροχής, φτωχοποίησης της εργατικής τάξης, έναν αντεργατικό-αντιλαϊκό-αυταρχικό Αρμαγεδδώνα για να αποκαταστήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Στη συζήτηση επισημάνθηκε η ανάγκη μιας πιο συστηματικής προσπάθειας ενιαίας δράσης και συζήτησης-παρέμβασης των εργατικών σχημάτων και της ταξικής αγωνιστικής πτέρυγας στο εργατικό κίνημα, η προβολή κοινών θέσεων και προγραμμάτων πάλης σε ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Ήρθε πλούσια εμπειρία από τους εργασιακούς χώρους και την παρέμβαση των σχημάτων, πχ ομοσπονδία φαρμάκου, ενώ έγινε διάλογος και για το ζήτημα των ανέργων. Τονίστηκε η αναγκαία παρέμβαση στους αγώνες που εκτυλίσσονται, καθώς και η συμβολή στο ξετύλιγμα αγώνων με διάφορες μορφές, όπως πχ η στήριξη απεργίας από τα κάτω. Για την ενίσχυση των αγωνιστικών τάσεων στο εργατικό κίνημα, απαιτείται και η σύγκρουση με τον συνδικαλισμό της υποταγής, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τα εργατικά συμφέροντα.
. Αιχμές σ αυτή την προσπάθεια είναι η πάλη ενάντια :
·      στις απολύσεις, την κατάργηση των ΣΣΕ, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, στην ανεργία και το κλείσιμο των εργοστασίων.
·      στη διάλυση/ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δημόσιων παροχών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες κ.α.)
·      στη φοροληστεία, τα χαράτσια, τους πλειστηριασμούς, την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος.
·       στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, στην κρατική, εργοδοτική και φασιστική βία
·      σε κάθε εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό
Διεκδικούμε: άμεση υπογραφή αξιοπρεπών ΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για μια ζωή με αξιοπρέπεια σε σταθερή πενθήμερη εργασία, ξήλωμα όλου του μνημονιακού πλαισίου και μονομερή κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, έξοδο από ευρώ και ΕΕ, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ριζική αύξηση στη φορολόγηση του κεφαλαίου και ραγδαία μείωση της φορολογίας των εργατών, διαγραφή των χρεών της 1ης κατοικίας, μείωση των ωρών εργασίας για άμεση εύρεση δουλειάς από τους χιλιάδες ανέργους, μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, να γίνει τώρα δημόσιο το τραπεζικό σύστημα με εργατικό κοινωνικό έλεγχο.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι εργατικές συσπειρώσεις θα αναλάβουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα που στοχεύουν στην αναβάθμιση, πολιτική ενοποίηση και ανάπτυξη της ταξικής αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στο εργατικό ,και συνδικαλιστικό κίνημα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η προσπάθεια για μόνιμο συντονισμότων σχημάτων, ώστε να ενισχυθούν και να γενικευθούν από τα κάτω οι αγώνες όπου ξεσπούν, κι η ταξική ενότητα,  αγωνιστικότητα κι αποτελεσματικότητα του εργατικού κινήματος. Για τον σκοπό αυτό ορίστηκεεπιτροπή, η οποία ανέλαβε την εκπόνηση του παρόντος κειμένου προς τα υπόλοιπα σχήματα στους εργασιακούς χώρους και θα καθορίσει την επόμενη συνέλευσή τους, που θα ανακοινωθεί άμεσα.
παρεμβάσεις – συσπειρώσεις – εργατικά σχήματα
στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου