Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Προτάσεις της ΑΤΕ-ΕΚΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας και των εργαζόμενων


Το πλαίσιο των προτάσεων της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων.που κατατέθηκε στο προεδρείο του Ε.Κ.Α. εναλλακτικά του δελτίου τύπου που τελικά εξέδωσε η πλειοψηφία.  


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Σας κοινοποιούμε τις προτάσεις – θέσεις της ΑΤΕ-ΕΚΑ.
Βασικοί άξονές μας είναι:
Στο ζήτημα των προτάσεων για το ΕΣΥ θα πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι υιοθετώντας τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ.
Επίσης στο θέμα των απολύσεων πρέπει να απαιτήσουμε την απαγόρευση τους ρητά.
Το ίδιο και στο ζήτημα των απεργιών και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πρέπει να απαιτήσουμε την κατάργηση των απαγορεύσεων εδώ και τώρα. Δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε –έστω προσωρινά- το γύψο στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, όταν ήδη η ιατρική κοινότητα έχει ξεκινήσει να αμφισβητεί την γραμμή του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τσιόδρα και του γκαουντίλιο Χαρδαλιά.
Και αυτό το σημείο –η άρνηση για εδώ και τώρα κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών απαγορεύσεων- χαρακτηρίζει τόσο το τελικό κείμενο που μας στείλατε όσο και την πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΣ.
Τέλος πρέπει να μιλήσουμε για τους/τις πρόσφυγες/γισσες, τους/τις μετανάστες/τριες, τους/τις φυλακισμένους/νες. Οι καταπιεσμένοι/ες έχουν ανάγκη τη δική μας φωνή –τη φωνή του οργανωμένου εργατικού κινήματος- για να ακουστούν σε μίαν κοινωνία που τους έχει ξεχάσει.
Ακολουθούν οι προτάσεις μας:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ.
Απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών test για κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Διενέργεια test απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.
Επίταξη ΤΩΡΑ, πριν να είναι πολύ αργά, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίταξη ΤΩΡΑ των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ερευνητικής εργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η δημόσια ιδιοκτησία στα αποτελέσματά της.
Να οργανωθεί από το κράτος με δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο η παραγωγή όλων των αναγκαίων ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Απαγόρευση των απολύσεων. Άμεση ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, κανένας μισθός, καμία ημέρα κανονικής άδειας, κανένα ένσημο. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές, στα ωράρια και στις άδειες εργασίας για κανένα λόγο.  Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη. Καμία απόλυση συμβασιούχου ορισμένου χρόνου ή έργου –ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης της σύμβασης τους- κατά την διάρκεια της κρίσης με πλήρη καταβολή των αποδοχών τους.
Άμεση πλήρης καταβολή του Δώρου Πάσχα.
Πλήρεις αποδοχές για όσο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι/νες δεν εργάζονται στα πλαίσια των μέτρων προστασίας από την πανδημία, ή γιατί η επιχείρηση έχει αναστείλει την λειτουργία της.
Κατάργηση της απαγόρευσης των απεργιών και της επιστράτευσης των απεργών.
Κατάργηση της αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Καμία καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών
Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή έχουν χρόνια νοσήματα,  ή είναι ΑΜΕΑ,  ή είναι γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, ή είναι εγκυμονούσες, οι συνοικούντες μαζί τους καθώς και όσοι περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό, να πάρουν ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές. Να ενταχθούν στην Άδεια Ειδικού Σκοπού και οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα που δεν πήγαιναν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακό σταθμό.
Τακτικός αερισμός των χώρων εργασίας, συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού και καθαρισμός επιφανειών, συσκευών κ.λπ., σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Χορήγηση δωρεάν από τους εργοδότες κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) και επίβλεψη της ορθής χρήσης.
Αραίωση της πυκνότητας στον χώρο εργασίας.
Καθημερινή απολύμανση των κτηρίων
Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων
Όλες οι προστατευτικές διατάξεις να ισχύουν και για τις συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και για του/τις αυτοαπασχολούμενους/νες
Να παταχτεί η αισχροκέρδεια σε όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης. Να διανεμηθούν δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά.
Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις οικογένειές τους. Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών και μεταφορά τους στα αστικά κέντρα σε σπίτια και ολιγομελείς δομές διαβίωσης για την προστασία όλων. Ελευθερία, στέγαση, προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών.
Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών προκειμένου να προφυλαχτεί η υγεία των εγκλείστων και των εργαζομένων.
Όχι στις εξώσεις των φοιτητών/τριών που μένουν στις Φοιτητικές Εστίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου