Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση: Απολύσεις και τρομοκρατία στην Εθνική Τράπεζα για τους ενοικιαζόμενους


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στο ΕΚΑ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
            8-11-2015
Σωρεία αντεργατικών πρακτικών εφαρμόζονται στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στο Μοσχάτο, όπου εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι μέσω εταιρειών ενοικίασης με συνθήκες δουλεμπορίου. Οι εταιρείες ICAP και MELLON απασχολούν προσωπικό με μισθούς πείνας 500-700 ευρώ, με τις ευλογίες των στελεχών της Εθνικής, που καλύπτουν αυτά τα φαινόμενα και καλλιεργούν κλίμα εκφοβισμού.
Την Παρασκευή 30 Οκτώβρη το βράδυ στις 9.00, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, περίπου 50 εργαζόμενοι της Mellon, με 6ωρο ή 8ωρο και συμβάσεις 1 ή 2 μηνών, ενώ το πρωί είχαν βγάλει το πρόγραμμα της εβδομάδας μέχρι και τα διαλείμματα και τις άδειες του μήνα, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά αφού είχαν επιστρέψει σπίτι ότι δεν ανανεώνεται η σύμβασή τους. Σε κάποιους δεν ανακοίνωσαν καν το λόγο της απόλυσης, ενώ σε άλλους ανέφεραν ότι έκαναν παράπονα οι προϊστάμενοι της ΕΤΕ ότι τους καθυστερούσαν με ερωτήσεις! Η συντριπτική πλειοψηφία εργάζονταν 11 μήνες, και δεν τους έδωσαν καν τις αναλογίες των Δώρων Χριστουγέννων και τις άδειες, όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία.
 Η ICAP επίσης απέλυσε με τον ίδιο τρόπο μια εργαζόμενη επειδή έκανε χρήση γονικής άδειας την προηγούμενη μέρα, απολύοντάς τη 10 μέρες πριν κλείσει ένα έτος, για να μη δικαιούται αποζημίωση! Οι εταιρείες,  ενώ δεν διαψεύδουν φυσικά τις καταγγελίες, αδιαφορούν εδώ και μέρες και στις κλήσεις μελών της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τους παραπέμπουν δήθεν στους ανώτερους, γιατί έχουν μάθει να λειτουργούν ως κράτος εν κράτη.
Την επόμενη μέρα, ξεκίνησαν ήδη 33 νέοι εργαζόμενοι, με νέες συμβάσεις. Οι εταιρείες ανακυκλώνουν τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμα υλικά, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να γνωρίζονται, να αποκτούν δικαιώματα. Πριν ένα μήνα απολύθηκαν κι άλλα άτομα, φήμες αναφέρουν περίπου 15 από τη Mellon κι από την ICAP άγνωστος αριθμός. Η Mellon υπογράφει συμβάσεις 1 μήνα, το πολύ 2 , για να είναι συνεχώς όμηροι! Η δε  ICAP καταβάλει λιγότερα χρήματα στους νεοπροσλαμβανόμενους τον πρώτο μήνα, επειδή δήθεν «εκπαιδεύονταν»!   
Το κλίμα τρομοκρατίας στο κτίριο θυμίζει κάτεργο. Τους κλειδώνουν τα κινητά σε ντουλάπια, μια πρωτοφανής πρωτοτυπία της Εθνικής Τράπεζας! Γιατί τα στελέχη της ΕΤΕ δεν κλειδώνουν και τα δικά τους κινητά για μια εβδομάδα, να πάρουν μια γεύση τι θα πει καταπίεση; Γιάπηδες που ήρθαν από τη Eurobank και αμείβονται πλουσιοπάροχα, εκτοξεύουν απειλές και προσβολές ότι αν οι εργαζόμενοι δεν πιάνουν τους στόχους, θα πάρουν σειρά στην απόλυση. Συνάδελφοι εξαναγκάζονται σε παραίτηση από τον ψυχολογικό πόλεμο. Τους επιτρέπουν μόνο ένα διάλειμμα 20 λεπτά στο 6ωρο, συμπεριλαμβανομένης της τουαλέτας, και ένα διάλειμμα μόλις 30 λεπτών στο 8ωρο! Μέχρι πρότινος, τους επέβαλαν να έρχονται νωρίτερα ένα τέταρτο, αλλά μετά τις καταγγελίες της συνδικαλιστικής κίνησης Πρότασης Προοπτικής, υποχώρησαν και ανακοίνωσαν ότι θα προσέρχονται.
Πριν δύο χρόνια, η ICAP είχε απολύσει ένα συνάδελφο μετά από καταγγελία πελάτη, και η Εθνική αρνιόνταν να δώσει την κασέτα, που δικαίωνε τον εργαζόμενο. Η Επιθεώρηση Εργασίας δικαίωσε τον εργαζόμενο και επέβαλε την επαναπρόσληψή του. Η ΕΤΕ έχει πλέον εκατοντάδες ενοικιαζόμενους εργαζόμενους (πάνω από 1200), που εργάζονται μέχρι και 10-15 χρόνια με αυτό το καθεστώς, χωρίς ασφαλιστικά - εργασιακά δικαιώματα, χωρίς υπηρεσιακή εξέλιξη. Έτσι γλιτώνουν χρήματα και υποχρεώσεις που ισχύουν στο υπόλοιπο προσωπικό βάσει κανονισμού εργασίας και συλλογικών συμβάσεων.
Οι τράπεζες, που επιβιώνουν χάρη στα εκατοντάδες δις του ελληνικού λαού, προκαλούν με τις αντεργατικές τους πράξεις. Ευθύνες έχουν όσοι σιωπούν, καθώς κανένα σωματείο στην Εθνική δεν έχει καταγγείλει τις απολύσεις και τις συνθήκες στο Μοσχάτο. Κυβέρνηση και Διοίκηση της ΕΤΕ επιβάλουν να μη διαταράσσεται το περιβάλλον λόγω ανακεφαλαιοποίησης, γι αυτό στελέχη της τράπεζας αλλά και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ διαδίδουν στους διαδρόμους ότι έγιναν μόνο 4 απολύσεις – που κι αυτές δεν τις κατήγγειλαν - και είναι φαντασία συνδικαλιστών του ΕΚΑ και της Πρότασης Προοπτικής!
Να ανακληθούν οι απολύσεις! Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας.
■ Να καταργηθεί το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου