Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΑΤΕ-ΕΚΑ: Αλληλεγγύη στους/στις απολυμένους/ες του «Anadolu»

 


Στις 31 του Μάρτη, πέντε εργαζόμενοι από τον χώρο της εστίασης δικάζονται στο Δ’ τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες του εκβιασμού, της απειλής και της συκοφαντίας. Γιατί; Γιατί διεκδίκησαν τα αυτονόητα, τα εργατικά δικαιώματα που τους αναγνωρίζουν οι αστικοί νόμοι. Στις νόμιμες διεκδικήσεις των εργαζομένων, τα αφεντικά απαντούν όχι μόνο με απολύσεις, αλλά και με την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα, σε αγαστή συνεργασία με τους διωκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

 Η ΑΤΕ-ΕΚΑ συμπαραστέκεται στους πέντε απολυμένους/ες του εστιατόριου Αναντολού. Καλούμε τα συνδικάτα και τις εργατικές συλλογικότητες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Ψήφισμα Αλληλεγγύης

Στις 31/03/2021 πέντε εργαζόμενοι από τον χώρο της εστίασης δικάζονται στο Δ’ τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες του εκβιασμού, της απειλής και της συκοφαντίας. Είναι η απόδειξη πως όταν διεκδικείς τα αυτονόητα, τα αφεντικά απαντούν όχι μόνο με απολύσεις, αλλά και με την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα, σε αγαστή συνεργασία με τους μηχανισμούς της αστικής δικαιοσύνης.

* Στο εστιατόριο Anadolu δουλεύανε οχτώ εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει ήταν εικονικές, διότι δεν ανταποκρίνονταν ούτε στις πραγματικές μέρες και ώρες εργασίας ούτε στις ειδικότητες της πραγματικής τους απασχόλησης.

Όλα ήταν μια χαρά, έως ότου αποφάσισαν, από κοινού οι εργαζόμενοι, να διεκδικήσουν συλλογικά τα νόμιμα και αυτονόητα δικαιώματά τους. Το φιλικό κλίμα από μεριάς εργοδοτών μετατράπηκε σε πόλεμο, προσωπικές επιθέσεις, προσπάθεια διάσπασης της μεταξύ τους ενότητας, προσβολές και κατηγορηματική άρνηση να δεχτούν, έστω να συζητήσουν, αυτά που διεκδικούσανε οι εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα ήταν δυο παραιτήσεις εργαζόμενων, που δεν άντεξαν άλλο αυτές τις συνθήκες και έξι απολύσεις. Γενική εκκαθάριση, δηλαδή, των ενοχλητικών στοιχείων.

Αυτό που έγινε στο συγκεκριμένο εστιατόριο περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της εστίασης και που δυστυχώς εξακολουθούν και επικρατούν και σήμερα, επιδεινωμένες, μάλιστα, από την πανδημία:  υπερεκμετάλλευση, υπερεντατικοποίηση (οχτάωρο δεν υφίσταται, καθώς ξεκινάς με βάση το εννιάωρο) υποαμοιβή, υποασφάλιση. Η απάντηση των εργοδοτών, φυσικά η ίδια πάντα “μα κάναμε συμφωνία”. Συμφωνία, όπου ο εργαζόμενος είναι με το πιστόλι στον κρόταφο και η ανάγκη της επιβίωσης είναι επιτακτική δεν είναι συμφωνία, είναι εκβιασμός .

Οι απολυμένοι πλέον, εργαζόμενοι έκαναν αυτό που έπρεπε. Καταγγελία στο ΣΕΠΕ και δυο παρεμβάσεις έξω από το εστιατόριο από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων. Τις παρεμβάσεις στήριξε και η ΛΑΝΤΖΑ, σχήμα που συμμετέχει στο συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού, καθώς, επίσης και άλλες συλλογικότητες. Τα αφεντικά, ονομάζουν αυτές τις παρεμβάσεις εκβιασμό και δυσφήμιση και αντί να κρυφτούν στις τρύπες τους, κατέθεσαν μήνυση εναντίον των απολυμένων.

Με λίγα λόγια, τολμάς να σηκώσεις κεφάλι; Απολύεσαι! Τολμάς να παρέμβεις κινηματικά και συλλογικά; Μηνύεσαι! Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους απολυμένους εργαζόμενους του Anadolou και ζητάμε την παύση κάθε δίωξης εναντίον τους. Το εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να παραμείνει σιωπηλός θεατής στο πογκρόμ που η εργοδοσία διεξάγει εναντίον κάθε εργαζόμενου που δεν σκύβει το κεφάλι στην αυθαιρεσία και συστηματική κατάλυση ακόμα και των πιο βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου