Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών στα λεωφορεία της ΟΣΥ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στο ΕΚΑ

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών
 στα λεωφορεία της Ο.ΣΥ. !

10-5-2016
Σε νέα 5ήμερη απεργία (11-16/5) προχωρούν οι συναδέλφισσες καθαρίστριες στα μπλε λεωφορεία της ΟΣΥ,  μετά την 48ωρη απεργία που είχαν οργανώσει στις 25-27 Απρίλη, με κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Οι καθαρίστριες δουλεύουν στην ΟΣΥ μέσω της εργολαβικής εταιρείας ΛΙΝΚ ΑΠ, μετανάστριες στην πλειοψηφία τους. Όπως καταγγέλλουν 4 καθαρίστριες από αμαξοστάσια (Ελληνικού, Βοτανικού, Λιοσίων, Ανθούσας) στην επιστολή, που έστειλαν στις 9-5-16 στο ΕΚΑ και την οποία παραθέτουμε στη συνέχεια, ζητώντας τη στήριξή του για τη νέα απεργία,  η εργολαβική εταιρεία παραβιάζει συστηματικά την εργατική νομοθεσία, ενώ προχώρησε και σε μια απόλυση.  
Και αυτό το παράδειγμα είναι ενδεικτικό του σύγχρονου δουλεμπορίου που ανθεί σε πολλές ΔΕΚΟ και δημόσιες υπηρεσίες, αρκετά χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό της Κων/νας Κούνεβα, με εργολάβους που απασχολούν εργαζόμενους σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Η ενοικιαζόμενη εργασία είναι μια από τις πιο βάρβαρες μορφές ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που επεκτείνεται όλο και περισσότερο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών είναι ασυνδικάλιστοι, με μεγάλες ευθύνες των συνδικάτων (πχ τράπεζες, δημόσιο κλπ). Αλήθεια, το συνδικάτο στον ΟΑΣΑ πώς μπορεί να σιωπά σε αυτά τα φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα;

► Στηρίζουμε τον αγώνα των καθαριστριών μέχρι τη δικαίωση όλων των αιτημάτων τους. Απαιτούμε από τη Διοίκηση της ΟΣΥ να αναλάβει τις ευθύνες της. Καλούμε κάθε σωματείο και συλλογικότητα να στηρίξει έμπρακτα τις καθαρίστριες. Δεν θα ανεχτούμε άλλο την απληρωσιά, την τρομοκρατία, τις απολύσεις.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Ø  Να καταργηθούν οι εργολαβίες και ο θεσμός της ενοικιαζόμενης εργασίας. Προσλήψεις των εργαζόμενων από τον εργοδότη όπου εργάζονται.  Κανείς εργαζόμενος εκτός συλλογικών συμβάσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Ø  Να σταματήσει το αίσχος της απληρωσιάς και της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, Έλληνες και μετανάστες.
Ø  Τα συνδικάτα να οργανώσουν τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Η επιστολή που έστειλαν στις 9-5-16 στο ΕΚΑ:

«Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ., υπάλληλοι της εργολαβικής εταιρίας ΛΙΝΚ ΑΠ, συνεδριάσαμε την Πέμπτη 5/5/2016 και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην 3ήμερη απεργία που έχει καλέσει η ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό και την Πρωτομαγιά. Επιπλέον, όπως σας είπαμε και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με εκλεγμένα μέλη του ΔΣ σας, ζητάμε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να προκηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για εμάς από την Δευτέρα 9/5 με τα ακόλουθα αιτήματα:

- Άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου S. C. από το αμαξοστάσιο του Πειραιά
- Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων μας, δώρων και επιδομάτων.
- Άμεση διακοπή των εκφοβιστικών ενεργειών της εργοδοσίας απέναντι μας, συμπεριλαμβανομένου των απειλών για απόλυση που πραγματοποιήθηκαν στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας και στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού από τις προϊστάμενες και τον εργοδότη μας Φώτη Μωραίτη στις 6/5, μέρα γενικής απεργίας, λόγω της απόφασης μας να συμμετέχουμε σε αυτήν!
- Τήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας και όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Σας ενημερώνουμε πως:
- Σε πολλές από εμάς η Λινκ Απ χρωστάει 3 μισθούς από το 2013!
- Στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας η Λινκ Απ μας χρωστάει 1 μισθό από το 2015, ενώ φέτος δεν έχουμε πληρωθεί ούτε για τον Φλεβάρη, ούτε για τον Μάρτη.
- Αντίστοιχη με του αμαξοστασίου της Ανθούσας είναι η κατάσταση στα αμαξοστάσια του Πειραιά και της Πέτρου Ράλλη.
- Στα αμαξοστάσια του Βοτανικού, των Λιοσίων και του Ελληνικού η Λινκ Απ χρωστάει από το Μάρτη!

Και όλα αυτά όταν η Ο.ΣΥ. πληρώνει κάθε μήνα με συνέπεια τη Λινκ Απ και δεν έχει κανένα χρέος απέναντι στον εργολάβο. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία απολύτως δικαιολογία για την μη καταβολή των μισθών μας. Υπάρχει μόνο η απληστία και η απατεωνιά του εργολάβου.
Δυστυχώς υπάρχει και η απροθυμία της Διοίκησης της Ο.ΣΥ. να ελέγξει τις ψευδείς «υπεύθυνες δηλώσεις» που καταθέτει ο εργολάβος για να πάρει τα χρήματα από την Ο.ΣΥ. και με τις οποίες ισχυρίζεται ότι έχει εξοφλήσει τους μισθούς μας και τις ασφαλιστικές μας εισφορές.

Επίσης σας ενημερώνουμε πως:
- Από την μέρα που η Λινκ Απ ανέλαβε τον καθαρισμό των λεωφορείων δεν πήραμε ποτέ δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε επίδομα άδειας. Πρώτη φορά πήραμε δώρο Πάσχα φέτος επειδή μάθαμε τα δικαιώματά μας και κατάλαβε ο εργοδότης μας ότι είμαστε διατεθειμένες να πάμε στην αστυνομία κινήσουμε αυτόφωρη διαδικασία.
- Δεν πληρωθήκαμε ποτέ και δεν πληρωνόμαστε ακόμα τις προσαυξήσεις που δικαιούμαστε για νυχτερινή εργασία, για εργασία Σάββατα, Κυριακές, Αργίες κ.α.
- Δεν λαμβάνουμε από την Λινκ Απ ούτε τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, ενώ ακόμα πολλά και από τα καθαριστικά, μας αναγκάζουν να τα βάλουμε από την τσέπη μας.
- Στα περισσότερα αμαξοστάσια μας αναγκάζουν να καθαρίζουμε περισσότερα λεωφορεία από αυτά που προβλέπει η σύμβαση του εργολάβου με την Ο.ΣΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αμαξοστάσιο της Ανθούσας όπου εξαναγκαζόμαστε να καθαρίζουμε 25 λεωφορεία φυσικού αερίου κάθε βράδυ όταν σύμφωνα με τη σύμβαση του εργολάβου με την ΟΣΥ θα έπρεπε κάθε εργαζόμενοι να καθαρίζει 13 λεωφορεία. Είναι φανερό ότι ο εργολάβος «ξεζουμίζει» εμάς και κλέβει την Ο.ΣΥ.
- Τέλος οι απειλές, ο εκφοβισμός, και εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε όσες εργαζόμενες αγωνίζονται είναι καθημερινή πρακτική. Απειλές για απόλυση, μονομερής και αιφνίδια χορήγηση άδειας και ρεπό (που δεν πληρώνονται), απόκρυψη ακόμα και του εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας και ρεπό (που κανονικά πρέπει να αναρτάται δημόσια) με αποτέλεσμα πολλές φορές να μαθαίνουμε πηγαίνοντας στη δουλειά ότι τελικά έχουμε ρεπό.    

Όλα αυτά τα έχουμε καταγγείλει στην επιθεώρηση εργασίας. Ωστόσο ο εργολάβος εκμεταλλεύεται την απεργία των δικηγόρων για να παίρνει αναβολές. Επίσης λόγω της απεργία των δικηγόρων το σωματείο μας, με 60 μέλη, έχει ακόμα τη μορφή της «ένωσης προσώπων».
Γι’ αυτό ζητάμε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να μας συμπαρασταθεί και να μας βοηθήσει καλώντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίζουμε στις συνελεύσεις μας.

Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες»

 Επικοινωνία: taxikienotitaeka.blogspot.com,   e-mail: taxikienotita.eka@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου