Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Πρόταση για πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης προς το ΕΚΑΠρος: την Ε.Ε. του Ε.Κ.Α.,
            τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και κινήσεις του Ε.Κ.Α.

Χρειάζεται γενικευμένη αντεπίθεση τώρα!
Μπροστά μας έχουμε ένα νέο σκληρό μνημόνιο, όπως κι αν ονομάσουν τα μέτρα η συγκυβέρνηση και τρόικα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως έκαναν το 2010 και το 2012, απαιτούν βάρβαρους όρους για να δώσουν ξανά δανεικά που θα καταλήξουν ξανά στις τράπεζες. Βλέπουμε ξανά το χιλιοπαιγμένο έργο των «σκληρών διαπραγματεύσεων» της συγκυβέρνησης με την τρόικα, με υποβολέα το μεγάλο κεφάλαιο (ΣΕΒ κι Ένωση Τραπεζών, σε σύμπνοια με την ΕΕ και τις πολυεθνικές). Θέλουν να φέρουν προς ψήφιση μέσα στο Δεκέμβρη, μέτρα για την πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού, το φτωχολόγιο στο Δημόσιο, την παραπέρα μείωση των συντάξεων, τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αντισυνδικαλιστικό νόμο για να καταργήσουν ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία. Θέλουν να επιβάλλουν νέους φόρους και χαράτσια, να προχωρήσουν σε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και δημόσιων αγαθών, σε κατασχέσεις σπιτιών, ενώ καταδικάζουν σε διάλυση την παιδεία, την υγεία, την στιγμή που χαρίζονται αμέτρητα δις στο κεφάλαιο.

Η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Απαραίτητος όρος είναι ο ενιαίος και παρατεταμένος αγώνας διάρκειας όλων των εργαζομένων. Πιάνοντας το νήμα των αγώνων της προηγούμενης περιόδου, οφείλουμε να οργανώσουμε την αντεπίθεση του κόσμου της δουλειάς, του κινήματος και των αγώνων. Όχι κάθε κλάδος χωριστά, όχι κατακερματισμένα και διασπασμένα. Με ταξική και αγωνιστική ενότητα ενάντια στην επίθεση και τον αντίπαλο. Με κοινή δράση και συντονισμό όλων των ταξικών δυνάμεων. Με υπέρβαση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού της υποταγής και ήττας.
Το Ε.Κ.Α. μπορεί να έχει τη δική του συμβολή και έχει μερίδιο ευθύνης στην αγωνιστική απάντηση που χρειάζεται.

Προτείνουμε: ένα πλαίσιο διεκδίκησης και πρόγραμμα δράσης
που απαντά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Σήμερα που έχουν μπει στο στόχαστρο της αστικής τάξης τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στα στοιχειώδη που εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση, χρειάζεται ένα πλαίσιο διεκδίκησης και ένα πρόγραμμα δράσης που δεν φοβάται να οδηγήσει το κίνημα σε σύγκρουση με τη συνολική κυβερνητική πολιτική, με στόχο την ανατροπή της.
Που θα βάλει τα εργατικά και λαϊκά αιτήματα στο προσκήνιο της πολιτικής, που θα ενοποιεί ανέργους και εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνολικά τον λαό και την νεολαία και θα μπορεί να οδηγήσει σε νίκη.

Να παλέψουμε όλοι μαζί με βάση τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, για:
                         
·      Αγωνιζόμαστε για άμεσες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν από τον Γενάρη του 2010. Με κεντρική αιχμή την διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παλεύουμε για βασικό μισθό αναγκών για να ζούμε με αξιοπρέπεια, και όχι τα προεκλογικά ξεροκόμματα που μας πετάνε. Για την άμεση κατάργηση του μισθού γαλέρας για τους νέους κάτω των 25 ετών, των ατομικών συμβάσεων, της ελαστικής εργασίας, του θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας.
·      Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Άμεσα παλεύουμε για 35ωρο- 7ωρο-5ήμερο, χωρίς μείωση μισθών, σαν ένα πρώτο βήμα για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Αύξηση του χρόνου διακοπών και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.
·      Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος. Να καταργηθεί το αίσχος της απλήρωτης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες, φτάνοντας μέχρι και την δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
·      Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις ίσο με το βασικό μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας. Πλήρης ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων και πρόσβαση τους σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Επίδομα σ' όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που κλείνουν, ίσο με τον προηγούμενο μισθό τους.
·      Αγωνιζόμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Δημόσιες υπηρεσίες που να υπηρετούν τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματα και τις κοινωνικές ανάγκες. Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική περίθαλψη και υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός για την κοινωνική πλειοψηφία.
·      Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Να επιστραφούν άμεσα όλα τα ευρώ που κλάπηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της εργατικής εισφοράς. Να πληρώσουν κράτος-τράπεζες-εργοδότες.
·      Παλεύουμε άμεσα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Να διαγραφούν άμεσα τα χρέη προς τις τράπεζες όλων των ανέργων και των φτωχών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Να αυξηθεί η φορολογία του κεφαλαίου στο 45%. Δραστική μείωση στη φορολόγηση των εργαζομένων. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
·      Αγωνιζόμαστε για την κατοχύρωση του εργατικό βέτο των σωματείων για κρίσιμα θέματα της παραγωγικής διαδικασίας (στο περιεχόμενο της εργασίας, στις συνθήκες δουλειάς, σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, στην ιεραρχία της επιχείρησης κλπ, σε θέματα διαμορφώνουν αντίληψη για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα). Ένα βέτο που θα στηρίζεται σε συλλογικές και αγωνιστικές μορφές δράσης ενάντια στις ατομικές μορφές διαπραγμάτευσης.
·      Συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και τη φασιστική βία.
·      Όχι στο νέο 330, τις αντι-συνδικαλιστικές μεθοδεύσεις και μέτρα. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τις συνελεύσεις και διαδικασίες τους, το δικαίωμα της απεργίας.
·      Οι εργαζόμενοι παλεύουν για τον απεγκλωβισμό από την θηλιά του χρέους, απαιτώντας τη διαγραφή του, επιβάλλοντας την παύση πληρωμής του.
·      Παλεύουμε για την ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας που επιβάλει η Ε.Ε., την ακύρωση των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων κι όλου του μνημονιακού νομικού οπλοστασίου που μας αλυσοδένει, την σύγκρουση και ρήξη με την Ε.Ε και το ευρώ, την κοινωνικοποίηση των τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, τον εργατικό έλεγχο, την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου σε σύγκρουση με το κεφάλαιο προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
·      Για να μην περάσει το νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν, που στοχεύει στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

Με Πρόγραμμα δράσης που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί τους εργαζόμενους, και όχι ξέπνοες διαμαρτυρίες και κινήσεις χωρίς προοπτική:
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Κατεύθυνση παρατεταμένης σύγκρουσης με την πολιτική Κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ Κεφαλαίου. Για την ανατροπή όλων των σχεδιαζόμενων νέων μέτρων (διάλυση εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, χτύπημα εισοδήματος, νέο μισθολόγιο και αξιολόγηση στο δημόσιο, φορολογία, διάλυση συνδικαλιστικών ελευθεριών, αντιασφαλιστική επιδρομή, τσεκούρωμα των συντάξεων, διάλυση ταμείων, κλπ).
Να συνεδριάσει άμεσα το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις:
1.   Το ΕΚΑ, μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία και όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, κηρύσσουν ανυποχώρητο αγώνα για να μην περάσει το νέο μνημόνιο.
2.   Προτείνουμε σε όλα τα σωματεία, έναρξη κύκλου Γενικών Συνελεύσεων με πρόταση από το ΕΚΑ για επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με άλλα Ε.Κ., Ομοσπονδίες και σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με έναρξη την μέρα ανακοίνωσης των νέων μέτρων-μνημονίου.
3.   Σύσκεψη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων μελών του ΕΚΑ για την συζήτηση, το συντονισμό και την οργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέσα στις επόμενες μέρες.
4.   Σε περίπτωση που κατατίθεται στη Βουλή ή επικυρώνεται με οποιοδήποτε άλλο τρόπο το νέο μνημόνιο κατεδάφισης των δικαιωμάτων μας, κήρυξη άμεσα 48ωρης απεργίας με Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα, με πρόταση για κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες απεργίες.
5.   Επίσης, από σήμερα κιόλας, αξιοποιούμε όλες τις μορφές: συμμετοχή στα συλλαλητήρια μαθητικά-φοιτητικά, συλλαλητήριο στις 6 Δεκέμβρη ενάντια στην καταστολή, τον αυταρχισμό-για σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, περιοδείες και ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς, απογευματινά συλλαλητήρια, κλπ.
Να προχωρήσουμε μαζί, σήμερα, στην κατεύθυνση της οργάνωσης ενός αποφασιστικού πανεργατικού αγώνα διαρκείας με στόχο την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, και των διαχειριστών της.

Συναδελφικά,
Για την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο ΕΚΑ
Τα μέλη του Δ.Σ. ΕΚΑ
Γκόβας Δημήτρης, Κοιλάκου Σύλβια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου