Πέμπτη 16 Απριλίου 2020



Ανύπαρκτο και εξαφανισμένο το Ε.Κ.Α. μπροστά στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση

"Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η στάση του Προεδρείου του Ε.Κ.Α. χαρακτηρίζεται από πλήρη ανυπαρξία και αδράνεια. Αντί να παίρνει ενεργό μέρος στην οργάνωση των αντιστάσεων, αντί να ορθώνει το ανάστημά του στην υπεράσπιση των δημοκρατικών λαϊκών κατακτήσεων, αφήνει την κυβέρνηση ανενόχλητη στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο."


Προς το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Λάβαμε γνώση της απαντητικής επιστολής του νομικού συμβούλου του Ε.Κ.Α. στο ερώτημα του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, σχετικά με την νομική ισχύ των αδειών κυκλοφορίας τύπου Α, που έχουν εκδώσει τα Δ.Σ. διαφόρων πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς και το Δ.Σ. του Ε.Κ.Α.
Με την απάντησή του ο νομικός σύμβουλος δηλώνει, ότι αυτές οι άδειες κυκλοφορίας δεν έχουν ισχύ, ότι δεν διασφαλίζουν εξαίρεση από την απαγόρευση κυκλοφορίας και ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται με ατομική ευθύνη.
Κατ’ αρχάς πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι η απάντηση του νομικού συμβούλου υποχρεώνει την Διοίκηση του Ε.Κ.Α., να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη, να υποστηρίξει πολιτικά, συνδικαλιστικά και κινηματικά τα σωματεία μέλη του, κάθε αγωνιστή και κάθε αγωνίστρια του εργατικού κινήματος, που θα αντιμετωπίσει την κρατική καταστολή, με πρόσχημα την «παραβίαση» των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Εξυπακούεται ότι η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει και την επεξεργασία, από κοινού με την νομική υπηρεσία, τρόπων νομικής κάλυψης οποιασδήποτε περίπτωσης παρουσιαστεί.
Ο Απρίλης χαρακτηρίζεται ήδη από το ξεπάγωμα των εργατικών αντιστάσεων, μετά το πρώτο μούδιασμα μπροστά στην πανδημία. Ένα μούδιασμα που η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί και να ενισχύσει με τα αντεργατικά της μέτρα, αλλά και την ανοικτή φαλκίδευση της ελευθερίας στην συνδικαλιστική δράση. Αρκεί να αναφέρουμε εδώ την ημέρα δράσης για την Υγεία που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ στις 7 του Απρίλη, την συγκέντρωση μιας σειράς πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο Υπουργείο Εργασίας στις 14/4, την ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα supermarket, που οργάνωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών, τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στις 16/4, την συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας των εργαζομένων στο φάρμακο και στα τρόφιμα και ποτά στις 22/4, ενώ μπροστά μας έχουμε την εργατική πρωτομαγιά.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τον αυταρχισμό της, καταλογίζοντας πρόστιμα παράνομης μετακίνησης και συλλαμβάνοντας μέλη κινηματικών συλλογικοτήτων και δημοτικών σχημάτων που κινητοποιούνται στα πλαίσια αυτών των ημερών δράσης, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους/στις εργαζόμενους/ες, αλλά και σε μετανάστες/τριες που βρίσκονται εκτεθειμένοι/ες στην κρατική καταστολή και στους κινδύνους της πανδημίας. Αυτό έγινε στην Νέα Σμύρνη, στην Καρδίτσα, στον Βόλο και στα Τρίκαλα στις 7/4, στο Περιστέρι στις 9/4, με αποκορύφωμα την εισαγγελική παρέμβαση στου Ζωγράφου όπου εκτός από πρόστιμα στις 10/4 ασκήθηκαν και 9 μηνύσεις.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η στάση του Προεδρείου του Ε.Κ.Α. χαρακτηρίζεται από πλήρη ανυπαρξία και αδράνεια. Αντί να παίρνει ενεργό μέρος στην οργάνωση των αντιστάσεων, αντί να ορθώνει το ανάστημά του στην υπεράσπιση των δημοκρατικών λαϊκών κατακτήσεων, αφήνει την κυβέρνηση ανενόχλητη στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο.
Αν και το θεωρούμε αυτονόητο, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε, ότι η υπεράσπιση της ελεύθερης, χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις συνδικαλιστικής δράσης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση –ιδιαιτέρα στην εποχή της πανδημίας- για την αποτελεσματική άμυνα των εργαζομένων απέναντι στην σαρωτική κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση.
Θεωρούμε λοιπόν πρωταρχική υποχρέωση του Ε.Κ.Α. να ξεκινήσει αμέσως όλες τις απαραίτητες συνδικαλιστικές δράσεις, για να καταργηθούν τώρα –όχι μετά το τέλος της πανδημίας- η απαγόρευση της ελεύθερης κίνησης των συνδικάτων και συνολικότερα των κινηματικών οργανώσεων, καθώς και η πολιτική επιστράτευση των απεργών. Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται να υποβληθεί υπόμνημα στην κυβέρνηση και να οργανωθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας του Ε.Κ.Α. στα Υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου