Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑΣτις αρχαιρεσίες του ΕΚΑ (11 και 12 Φλεβάρη) να ενισχύσουμε αποφασιστικά την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, ΑΤΕ – ΕΚΑ
Πραγματοποιήθηκε μέσα από εξπρές διαδικασίες, το μονοήμερο και ολιγόωρο (!) «έκτακτο» συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας την Κυριακή στις 5 Φλεβάρη. Ο δρόμος προς το συνέδριο ήταν στρωμένος από συνεχείς και ωμές παρεμβάσεις της αστικής δικαιοσύνης ενάντια στις αποφάσεις του 29ου Συνεδρίου, με κυριότερες τη νομιμοποίηση ψηφισάντων από όλη την Ελλάδα για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το διορισμό Δοτής και νόθας Διοίκησης, την επιβολή συμμετοχής του Κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ασφαλείας, γνωστό για τις σχέσεις του με την Χρυσή Αυγή.
Αποδείχθηκε περίτρανα αυτά που ήδη σαν Αγωνιστική Ταξική Ενότητα είχαμε εκτιμήσει: ότι έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο και ενιαίο σχέδιο ολοκληρωτικού εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παρατάσσεται ένα ενιαίο κέντρο, από δικαστές, χρυσαυγίτες, τραπεζίτες, μαζί με τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΓΣΕΕ & ΣΙΑ Α.Ε και τα νεοφιλελεύθερα golden boys του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με στόχο όχι το ΕΚΑ, αλλά κυρίως τις τάσεις εργατικής χειραφέτησης και αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική.

Το μήνυμα κυβέρνησης, κράτους και εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν και είναι προπομπός για το νέο αυταρχικό μοντέλο χειραγώγησης των εργαζομένων, που τρόικα και κυβέρνηση μεθοδεύουν με το νέο εργασιακό και συνδικαλιστικό νόμο.
Την υλοποίηση αυτού του σχεδίου στο ΕΚΑ την έχουν αναλάβει εργολαβικά οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ΕΑΚ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Νέα Πορεία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στις διαδικασίες του συνεδρίου.
Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ευθύς εξαρχής στήριξε τις αποφάσεις του 29ου συνεδρίου, δεν συμμετείχε και δεν αποδέχθηκε το διορισμό στη δοτή διοίκηση αλλά ούτε και στην Οργανωτική Επιτροπή του «έκτακτου» συνεδρίου.  Στην Οργανωτική Επιτροπή παραβρεθήκαμε σαν παρατηρητές, αλλά με ενεργό ρόλο απέναντι στις επαίσχυντες δικαστικές αποφάσεις. Ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις της, εμφανίστηκαν σωρεία περιπτώσεων σωματείων με διπλοψηφίες και παρατυπίες, όπου τα περισσότερα δεν έφτασαν στο συνέδριο.
Την μέρα του συνεδρίου καλέσαμε σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο τους εργαζόμενους για να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στην είσοδο των φασιστών στα συνδικάτα και τους εργατικούς χώρους, με στόχο την διαγραφή του «σωματείου φυλάκων ασφαλείας». Στο κάλεσμα μας ανταποκρίθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι από συλλογικότητες και εργατικές κινήσεις. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου δηλώσαμε ξεκάθαρα πως δεν χωράνε στα συνδικάτα οι νοσταλγοί του Χίτλερ. Η ΔΑΚΕ στήριξε ανοιχτά την συμμετοχή του συγκεκριμένου σωματείου. Αξιοπερίεργη ήταν η στάση, της ΕΑΚ και της ΠΑΣΚΕ που δεν ανέφεραν το παραμικρό για την σχέση αυτού του σωματείου με τους νεοναζί, ενώ ζήτησαν να αποκλειστεί το εν λόγω σωματείο για δικαστικούς λόγους. Στην μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το σωματείο αυτό διαγράφτηκε με συντριπτική πλειοψηφία.
Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα έθεσε στο συνέδριο το ζήτημα των παρατυπιών του Συλλόγου εργαζομένων της Alpha Bank, που ήταν και η αφορμή για τις δικαστικές παρεμβάσεις, την καθαίρεση της εκλεγμένης διοίκησης και την επανάληψη του συνεδρίου. Στην πρόταση για αποκλεισμό του Συλλόγου της Alpha bank, (ούτε σε αυτό το συνέδριο δεν κατέθεσε τα χαρτιά που προβλέπονται), οι περισσότερες παρατάξεις δεν τοποθετήθηκαν. Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) πρότεινε να δοθεί χρονικό περιθώριο μετά το Συνέδριο (!!!) για να φέρει τα πρακτικά εκλογών του το σωματείο αυτό.
Η διαδικασία της νομιμοποίησης των συνέδρων αποκάλυψε ότι το έκτακτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε, μόνο και μόνο για να στηθεί κάλπη και να συμμετάσχουν τα σωματεία όπως αυτό της Alpha Bank που είχαν αποκλείσει οι αντιπρόσωποι του πρόσφατου 29ου συνεδρίου του ΕΚΑ, αλλά νομιμοποίησαν τα δικαστήρια. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι αντιπρόσωποι της ΑΤΕ ΕΚΑ αποχώρησαν από τη διαδικασία αυτή καταγγέλλοντας τα στημένα παζάρια
Πολιτικές ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχει και η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), που είναι η πρώτη δύναμη στο ΕΚΑ. Παρότι δεν συμμετείχε στη δοτή διοίκηση και κατήγγειλε τις δικαστικές παρεμβάσεις, ωστόσο προσπάθησε να «ισορροπήσει» τα πράγματα και δεν πήρε αγωνιστικές και μαζικές πρωτοβουλίες για να μην περάσει στην πράξη το σχέδιο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στο συνέδριο με δική της πρόταση δόθηκε ειδική παράταση στα εργοδοτικά σωματεία Alpha Bank και Euro Bank, σε βάρος μικρότερων σωματείων που αποκλείστηκαν από το συνέδριο λόγω ολιγόωρης δικαιολογημένης καθυστέρησης (πχ σύλλογος εργαζομένων ΕΕΤΑΑ
Οι δυνάμεις του ΕΜΕΙΣ έχουν επίσης συμβάλλει στη σημερινή απαξίωση του ΕΚΑ, προσπαθώντας να ισορροπήσουν με τις Παρατάξεις του καθεστωτικού συνδικαλισμού σε όλα τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Εξάλλου παρότι κατήγγειλαν το διορισμό διοίκησης και την δικαστική παρέμβαση, συμμετείχαν στη δοτή διοίκηση και στην οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο.
Το «Ρεσάλτο στη γαλέρα» (δεν είχε έδρα στο ΔΣ) δυστυχώς υποτίμησε την σημασία της παρέμβασης των δικαστηρίων στο ΕΚΑ και πήρε «ίσες αποστάσεις». Κατήγγειλε την δικαστική παρέμβαση, αλλά και τις δυνάμεις που «απέκλεισαν» τα σωματεία που έκαναν την προσφυγή, λες και το συνέδριο έπρεπε να νομιμοποιήσει όλες τις παρατυπίες τους και να υποταχθεί στα αστικά δικαστήρια…
Για να πάνε τα πράγματα αλλιώς … για την αντεπίθεση του μαχόμενου εργατικού κινήματος
Ο μόνος δρόμος για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η ευρωμνημονιακή κόλαση δεν είναι άλλος από αυτόν του πραγματικού ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνολικά του λαού και της νεολαίας.
Αναγκαία προϋπόθεση για αυτό είναι ένα νέο ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα. Αλλά και η συγκρότηση ενός μετώπου ρήξης, ανατροπής και σύγκρουσης με την ΕΕ, το ΔΝΤ και κάθε πολιτικό διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Που θα θέτει επιθετικά την απάντηση από εργατική και συνολική σκοπιά και δε θα συμβιβάζεται με τη μνημονιακή υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Που θα πάρει οριστικά διαζύγιο από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό με την καταστροφική λογική της συναίνεσης με τον ευρωπαϊσμό, τον ανταγωνισμό, την ανταποδοτικότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Του παζαρέματος με τις κυβερνήσεις και της υπόκλισης στη λογική των «αναγκαίων θυσιών».
Ένα εργατικό κίνημα με τη δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων, που θα στηρίζεται πάνω στα αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία και επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς, τις αγωνιστικές συλλογικότητες που θέλουν να παλέψουν για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Με κοινή δράση, μαζικό και μάχιμο συντονισμό. Με μαχητικές μορφές πάλης σε όλα τα μέτωπα, με στόχο τη νίκη και όχι την απλή διαμαρτυρία.
Σε αυτό το δρόμο θα δώσουμε το βάρος μας. Σε αυτή τη δύσκολη μα απαραίτητη προσπάθεια καλούμε κάθε εργαζόμενο, αλλά και κάθε ταξικό αγωνιστή και αντιπρόσωπο στο συνέδριο του ΕΚΑ, να στηρίξει τις δυνάμεις της ΑΤΕ-ΕΚΑ και της ταξικής αγωνιστικής πτέρυγας του κινήματος των εργαζομένων.
• Καμιά κρατική – εργοδοτική και δικαστική παρέμβαση στα συνδικάτα
• Να γυρίσουμε την πλάτη στον συνδικαλισμό της υποταγής, παλιό και νέο
• Να στείλουμε τους φασίστες στα πιο σκοτεινά χρονοντούλαπα της ιστορίας
• Αντεπίθεση για αγώνες ρήξης και ανατροπής της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου