Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ενημέρωση από τη συνάντηση των παρεμβάσεων – συσπειρώσεων – κινήσεων και των εργατικών σχημάτων την 7/7/2014Ενημέρωση από τη συνάντηση των παρεμβάσεων – συσπειρώσεων – κινήσεων και των εργατικών σχημάτων την 7/7/2014

Πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργατικών σχημάτων τη Δευτέρα 7/7 στο ΕΜΠ, με συμμετοχή των ΑΤΕ ΕΚΑ, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Πρωτοβουλία Οικοδόμων, Πρόταση Προοπτικής Εθνικής, ΑΣΕ-ΟΤΕ, Αυτόνομες Ριζ. Παρεμβάσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, Ταξική ενότητα φαρμάκου, εργαζόμενοι από τον κλάδο του βιβλίου,  εργαζόμενοι από τον κλάδο των ΜΜΕ, Λάντζα στον επισιτισμό, Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, Πρωτοβουλία Γένοβα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων Ο.ΣΥ-ΟΑΣΑ καθώς και από συντρόφους νομικούς.
Στη συζήτηση ήρθε η εμπειρία από δράση των εργατικών σχημάτων, η εικόνα από τους χώρους δουλειάς, αλλά και προτάσεις για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης, αποτιμήθηκε η κοινή παρέμβαση των εργατικών σχημάτων στη απεργία στην GLAXO, σαν ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της συγκρότησης της ταξικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος και της κοινής παρέμβασής της. Τέλος, υπήρξε εκτενής αναφορά στο ζήτημα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου (ν.1264) και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την κατοχύρωση των εργατικών - συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Βασικό θέμα της συνέλευσης ήταν το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το περιεχόμενό τους στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς και η οργάνωση της πάλης για την υπογραφή τους. Οι εκπρόσωποι των σχημάτων κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πλαίσιο διεκδίκησης και υπογραφής των ΣΣΕ.
Με βάση την εμπειρία από κλάδους και χώρους δουλειάς, έγινε μια προσπάθεια να μπουν οι κύριοι άξονες και τα αιτήματα που θα διασφαλίζουν τα εργατικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, θα φέρνουν τις ανάγκες εργαζομένων και ανέργων ξανά στο προσκήνιο, διεκδικώντας:
·         Αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης ορίζοντας αυξήσεις στους μισθούς, σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 και με την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση αυτές του 2009. Οι αυξήσεις τιμών στα βασικά αγαθά, η υπερφορολόγηση των μισθωτών, η τεράστια ανεργία δεν επιτρέπουν καμία χειροτέρευση στο θέμα του μισθού. Αναγνώριση επιδομάτων και ωριμάνσεων.
·         Κατοχύρωση του ωραρίου εργασίας, με 7ωρο πενθήμερο για όλους τους εργαζόμενους. Κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο για να διασφαλίσει τα κέρδη του. Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και η φυσική εξόντωση όσων εργάζονται με ωράρια που φτάνουν έως και τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα φανερώνουν ότι ο μόνος δρόμος για να διασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι είναι να δουλεύουμε λιγότερο.
·         Κατάργηση όλων των επισφαλών μορφών εργασίας (μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, μπλοκάκι, ωφέλειες, μαθητείες, κοινωφελή εργασία). Κατοχύρωση κανονικών προσλήψεων και μόνιμη και σταθερή εργασία.
·         Υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία με πάλη ενάντια στις απολύσεις. Να αναχαιτίσουμε τη συνεχή τροφοδότηση της κοινωνίας με στρατιές απελπισμένων ανέργων. Τα κέρδη του κεφαλαίου ακόμα και εν μέσω κρίσης δεν αποδεικνύουν ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη που προβάλλουν να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους.
·         Καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας. Να σταματήσει τώρα η κοροϊδία της εργοδοσίας σε συναδέλφους που εργάζονται σε καθεστώς απληρωσιάς μέχρι και για ένα χρόνο!!! Προτεραιότητα στην επιβίωση των εργαζομένων και όχι στα κέρδη των επιχειρήσεων.
·         Κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους, αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές. Δημόσια, δωρεάν κοινωνική ασφάλιση και υγεία για όλους
    Προστασία των συλλογικών αγώνων, του δικαιώματος στην απεργία και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς. Η πρόθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας να καταργήσει το ν.1264 θα πρέπει να αντιμετωπισθεί δυναμικά από το ταξικό εργατικό κίνημα, προασπίζοντας όλα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κύρια την απεργία, χτίζοντας και δυναμώνοντας από τα κάτω με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και συντονισμούς στους εργασιακούς χώρους και κλάδους την οργάνωση, μαχητικότητα και μαζικότητα.
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση των εργατικών σχημάτων στα μέσα Σεπτέμβρη με σκοπό την προετοιμασία εκδήλωσης τον Οκτώβρη για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και την προάσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, όπου θα καλεστούν εργατικές συλλογικότητες και σωματεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου